Csipkebogyó fesztivál
Szarvaskőnek soha nem volt, s ma sincs jelentős mezőgazdasága, az erdei emberek az erdő gyümölcseit hasznosították évszázadok óta. A korunkra már csak szórványosan gyakorolt, rengeteg előkészítő munkát, embert próbáló, nehéz feldolgozást igénylő csipkebogyó lekvárkészítést, a hagyományok felelevenítésére egy évtizede tett, lakossági kezdeményezés hívta ismét életre, s hogy a világ tudomást szerezzen értékeiről, fesztiváli környezetben jelennek meg az egészséges étrendhez tartozó, vitamindús házias termékek.
Ez az a közösségi megmozdulás, melyben tehetsége, ideje szerint a lakosság legnagyobb számban heteken, hónapokon át részt vesz. A rendezvény napját rengeteg szervező és gyakorlati munka előzi meg, mely a családok zömét tettekre serkenti. Nagy mennyiségű csipkebogyóra van szükség, a több mázsányi bogyóból házias lekvárok, szörpök, borok készülnek a szarvaskői asszonyok szorgalmából.
Az esemény előtt hetekkel megkezdődik a munka. A bogyógyűjtés sem megy minden gond nélkül, a csipkebokor igencsak ragaszkodik a terméséhez, már egy-két kiló leszedése is hosszan tartó nyomokat hagy a kézen, nem még több tíz kiló megszerzése, pedig a hagyományokat őrző szarvaskői asszonyok 50-100-150 kg gyümölcsöt is feldolgoznak egy szezonban.
Már a tetemes mennyiség tisztítása, mosása is igen időigényes. De a tevékenység neheze csak ezután következik, meg kell főzni a bogyókat és aztán jön a passzírozás semmivel sem összehasonlítható, erőt próbáló, akár ujjakat is deformáló, izmos karokat igénylő művelete, mert a bogyó ¾ része mag és szőr, amitől meg kell szabadulni mind egy szálig, egyébként rögtön az ízlelő nyelvhegyére akad. Később a kipréselt hús és cukor összefőzését már a készítő ajándéknak érzi, és örömét leli a feldíszített üvegek megtöltésében, majd az esemény napján a portéka kínálásában. Az elismerés, az elkészítés részletei iránti óriási érdeklődés, a kóstolók dicsérete, az egyre apadó készlet pedig minden addigi gyötrődést elfeledtet.
A szervezők mindig gondoskodnak arról, hogy a fesztivál vendégei maguk is tapasztalatokat gyűjthessenek. Interaktív bemutatókon kísérhetik végig, bekapcsolódva a műveletekbe, a csipkebogyó lekvár készítésének minden fázisát, a bogyószedéstől, az előkészítésen, főzésen át az üvegekbe kerülésig. A helyszínen több helyen folyik a feldolgozás, a passzírozás, a lekvár főzés, az asszonyok alig győzik a sok-sok kérdést megválaszolni, bemutatni az egyedi fortélyokat, a kóstolókat jó tanácsokkal ellátni.
Szintén a látogatók kedvét keresik az eltérő időtartamú, és nehézségi fokozatú, a település történetét, a szarvaskői várat és a természeti környezetet, az erdő élővilágát bemutató, szakavatott vezetők segítségével kínált túrák.
A sokszínű rendezvénytérnek minden szeglete élményeket kínál. A színpadot egész nap nonstop adják át egymásnak a kiváló előadók, énekesek, népdal- és néptánccsoportok. A lokális finomságok mellett szintén nagy választékot találhat mindenki az egyéb, helyi és a környékbeli falvakból származó igényes kistermelői termékek között. A különböző konyhák ízei kielégítik a legínyencebb vendég igényét is. Kézműves mesterek sora gondoskodik a régi mesterségek bemutatásáról, sokszínű népművészeti tárgyak kínálatáról, a gyermekek pedig kreatív, változatos népi játékokat tanulhatnak a hagyományos játszóházak segítségével.